hondenpootContact hondenpoot Wie zijn wij ? hondenpoot De  Havanezer hondenpoot Onze honden  hondenpoot Nieuws  hondenpoot  Puppen  hondenpoot Onze Nesten hondenpoot Links hondenpoot Gastenboek

logo hondenpaleis

Informatie over Titeren

Bloed afname Jolly Bloed afname Nusia

Titeren bij onze hondjes tijdens een titersessie van Odette Radier.

Wij hanteren een ander vaccinatiebeleid voor onze pups dan normaal gesproken. Wij leggen het graag aan u uit!

Als de pups geboren zijn, nemen ze met de eerste melk (de biest) die ze van hun moeder krijgen antilichamen op. Antilichamen zijn eiwitten die bescherming bieden tegen virussen, bacteriën en andere parasieten die het lichaam ziek kunnen maken. Hoeveel antilichamen ze binnen krijgen, is afhankelijk van hoeveel antilichamen de moeder heeft en hoeveel melk de pups opnemen tot ca. de eerste 12 uur. Deze antilichamen blijven gemiddeld tussen de 6 en 12 weken aanwezig in het bloed van de pups maar langer is ook mogelijk.

Gedurende deze periode zal deze bescherming van de pups tegen belangrijke virusziekten als parvo, hondenziekte en hepatitis afnemen en ophouden. Zolang de antilichamen in het bloed zitten, zijn niet alleen de pups beschermd maar zal een vaccinatie ook niet aanslaan.

De reden dat pups meestal 3x gevaccineerd worden (6, 9 en 12 weken), is omdat we niet weten wanneer die antilichamen verdwenen zijn en we dus niet weten of een vaccinatie aan zal slaan of niet. De entstoffen die gebruikt worden zijn levende entstoffen en een vaccinatie met een levende entstof is voldoende om langere tijd (lees: jaren) bescherming te geven. Dus eigenlijk slaat er van de 3 vaccinaties die ze normaliter krijgen maar eentje aan en dan is de kans het grootst wanneer de pup dan dus geen antilichamen van de moeder meer heeft. 

Titer stripjes VacciCheck Titer uitslag pup Holly TiterTest

Nu bestaan er testen (de VacciCheck of de Rapidstatus TiterTest) waarbij we kunnen zien of er nog antilichamen aanwezig zijn in het bloed van de pups. dus om onnodig te vaccineren te voorkomen, kunnen we met deze test eerst kijken of er nog antilichamen zijn en pas wanneer deze verdwenen zijn, een vaccinatie geven. Dan krijgen de pups dus maar 1 vaccinatie in plaats van 3. Het mooiste is dan ca. 4 weken na de vaccinatie te controleren of de vaccinatie inderdaad goed is aangeslagen. In het eerste jaar kunnen de antistoffen nog wel wijzigen, dus pas na een titerbepaling op 1-jarige leeftijd kan gezien worden wat het verloop in het eerste jaar is geweest en hebben ze hoogstwaarschijnlijk met 1 vaccinatie een jarenlange bescherming, waardoor er dus ook niet opnieuw gevaccineerd hoeft te worden.

VacciCheck  VacciCheck

Klik op het logo om  de website van VacciCheck of RapidStatus te bezoeken.

In plaats van klakkeloos vaccineren laten wij dus eerst een titerbepaling doen op de leeftijd van 6-7 weken. De uitslag daarvan staat in het paspoort, alsook wanneer de pup weer getiterd en/of gevaccineerd dient te worden. Niet alle dierenartsen doen dit en niet alle titerende artsen titeren ook pups, dus wij zullen onze pupkopers altijd een adres meegeven van een ervaren arts op het gebied van titeren van pups in hun eigen regio. Of we proberen een terugkomdag te organiseren waarbij we gelijktijdig kunnen laten titeren, net hoe het loopt. 

Link naar de lijst van gecertificeerde dierenartsen: klik hier

Honey titerenHuck titeren
Holly titerenHachi titeren
Titeren van onze pupjes bij dierenarts Caspar Broekman in Amsterdam.

Sinds januari 2015 zijn de titerbepalingen volledig geaccepteerd en erkend door de Raad van Beheer en de WSAVA en geldig op Nederlandse shows, de meeste hondenscholen en ook bij steeds meer pensions.

Dit beleid kost vooral in het eerste jaar even meer inzet van zowel ons alsook van de toekomstige pupeigenaren maar indien er op het juiste moment gevaccineerd is, dan heeft de hond door een minimale belasting van het immuunsysteem het maximale bereik aan antilichamen behaald. Even voor de duidelijkheid: wij zijn absoluut niet tegen vaccineren maar wij zijn wel tegen onnodig en/of overbodig vaccineren. Want waarom het lijfje van een jonge hond zo zwaar belasten als het helemaal niet nodig is?

Facebookgroep Alles over Titeren

In de facebookgroep 'Alles over Titeren (voorheen Titeren met VacciCheck)' vindt u alle informatie hierover, alsmede de dierenartsen die volgens de laatste richtlijnen en inzichten titeren. U zult daar zelf zien hoelang de meeste honden beschermd zijn die anders 'gewoon' gevaccineerd waren geweest terwijl dat niet nodig was. Maar ook jonge honden waarbij de eigenaren ervan overtuigd waren dat hun jonge hond beschermd was omdat deze de 3 pupvaccinaties had gehad en die het hele eerste jaar dus onbeschermd waren omdat ze waren gevaccineerd terwijl ze nog over de natuurlijk antistoffen beschikten. 

Het spreekt voor zich dat wij van de nieuwe eigenaren van onze pups verwachten dat zij 
hier positief tegenover staan en deze ingezette lijn ook zullen opvolgen. 

Voordelen van titeren:

- De pup heeft veel minder belastende vaccinaties nodig (wanneer er gevaccineerd wordt terwijl de pup nog de natuurlijke antilichamen heeft, zal de vaccinatie vrijwel zeker niet aanslaan)

- De kans is zeer groot dat, indien op het juiste moment gevaccineerd wordt, de hond jarenlang beschermd is met slechts één vaccinatie.

- Het lichaam wordt niet onnodig belast door de vaccinatie terwijl er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn

- Er is slechts 1 druppeltje bloed nodig om te kunnen testen.

- Er zijn dieren die overgevoelig (kunnen) reageren op vaccinaties. Door te titeren wordt er zo min mogelijk gevaccineerd, waardoor het lichaam niet getriggerd wordt en andere problemen veroorzaakt. 

- Je weet precies hoe je hond ervoor staat en dat deze goed beschermd is.

Eventuele nadelen titeren: 

- Indien de pup nog lang over natuurlijke antilichamen beschikt, dan zal er in het begin wat vaker getiterd moeten worden.

- Omdat niet alle dierenartsen met ervaring in titeren ook ervaring hebben met het titeren van pups (is anders dan volwassen honden, kan het zijn dat u daarvoor naar een andere dierenarts moet in de regio.