hondenpootContact hondenpoot Wie zijn wij ? hondenpoot De  Havanezer hondenpoot Onze honden  hondenpoot Nieuws  hondenpoot  Puppen  hondenpoot Onze Nesten hondenpoot Links hondenpoot Gastenboek

logo hondenpaleis

Wat kost een pup?

Onze eerste Havanezer


Bij de aanschaf van een pup is het niet geheel onbelangrijk wat de kosten hiervoor zijn. Toch is het jammer als mensen alleen daar naar vragen, want de prijs van een pup zou niet het belangrijkste moeten zijn. Tenslotte koopt u een pup voor jaren en is de aanschaf eenmalig. Fokkers zullen niet allemaal de moeite nemen om zulke mails te beantwoorden maar geheimzinnig doen over de prijs is ook niet nodig. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste om een pup te kopen die bij u past bij een fokker waar u een klik mee heeft die werkt volgens voorwaarden van een vereniging en alles voor de pup over heeft. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan. Een goed gefokte pup koopt u niet voor een paar honderd euro. Hieronder leest u waarom. De prijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en dus ook de pupprijs.

Waarom is een rashond zo duur?

Het begint al met de aanschaf van de moederhond (de prijzen voor een goede fokgeschikte teef liggen vaak vele
malen hoger) ook worden ze regelmatig uit het buitenland gehaald om nieuwe bloedlijnen te krijgen en dan komen er ook nog aanzienlijke (reis)kosten bij voor bijvoorbeeld een vliegtuigreis of overnachtingen.

* Jaarlijkse inentingen, ontwormkuren en voeding.

bij titeren liggen de kosten nog hoger omdat je meerdere keren moet meten voor je het juiste moment kan bepalen en 

dus de enting ook betaald.

* Lidmaatschap rasvereniging, website en training.

* Shows bezoeken waarvan de kosten incl. parkeergeld en reiskosten al gauw 100 euro per show bedragen.

* Verplichte (jaarlijkse) gezondheidsonderzoek zoals ogen en patella.

* eventueel aanvullende onderzoekingen zoals hart van ouder(s) of levershunt van puppen.

Bovenstaande kosten zijn al gemaakt als er nog geen sprake is van een nestje. Onderstaande kosten komen hier allemaal nog bij voordat er puppen zijn.

* Dekgeld (denk aan een pupprijs) en de reiskosten van en naar de geschikte dekreu toe (soms met overnachting) en nu denkt u jaaaaaa maar als je een eigen reu hebt dan heb je die kosten niet! Nee, dat klopt maar de aanschaf van de reu etc. zie bovenstaande kosten hebben we natuurlijk wel.

* Progesterontesten om het juiste dektijdstip te bepalen en dit moet meerdere keren à 90 euro per keer.

* Extra voeding en supplementen voor de drachtige teef.

* Voor de bevalling zijn natuurlijk ook veel materiele zaken nodig zoals onder andere een werpkist, celstofmatjes, puppyren, warmtelamp, vetbedjes, ontsmettingsmiddelen, slijmzuigertjes, puppyweegschaal, handdoeken en diverse artikelen die niet meer hergebruikt kunnen worden na de bevalling.

* Als alles goed gaat worden de pups gezond geboren. Zijn er problemen dan is de komst van een dierenarts gewenst ongeacht tijdstip ('s avonds of 's nachts) of weekenddienst (hogere tarieven). In het ergste geval is een keizersnede nodig (de kosten hiervoor lopen in de honderden euro's denk aan 1.200 euro dagtarief en 's nachts bijna het dubbel!). 

Dan zijn de puppen er en kan het genieten beginnen natuurlijk maar helaas komt het ook voor dat de teef leeg blijft of dat er geen levende pups geboren worden dan heb je bovenstaande kosten wel al gemaakt en mag je vaak 1 keer terugkomen bij de reu voor een herdekking maar de reiskosten etc heb je wel weer opnieuw.

We gaan ervan uit dat er een gezond nestje geboren is. 
Ook dan zijn er nog allemaal kosten die u hieronder kunt lezen.

Kosten voor stroom van de warmtelamp, wasmachine en droger staan dagelijks te draaien (stroom en water), gas voor de CV om de temperatuur hoger te houden voor de pups, wasmiddelen, ontsmettingsmiddelen, reinigingsartikelen, speelgoed voor de pups (en er wordt natuurlijk ook gesloopt), halsbandjes/riempjes voor de pups, telefoonkosten, internetkosten, koffie/thee koekjes voor de visite. Alles bij elkaar loopt het aardig op. Dan hebben we het nog niet eens over de tijd die je als fokker steekt in het verzorgen van de moeder en pups, het spelen en socialiseren van de pups en de reiskosten van de uitstapjes die je maakt met de pups want als we die tijd allemaal mee zouden rekenen is een pup onbetaalbaar.

Als goede fokker krijgt de moederhond en de pups hoogwaardige voeding. De puppen eten vanaf 3/4 weken volop mee. Ze worden meerdere malen ontwormd, ingeënt, ontvangen een paspoort, stamboom en chip (die al bijna 135 euro kosten), een leuk puppenpakket ontbreekt ook niet met speelgoed en voer. Vaak is de stamboom nog niet binnen als de pups het nest mogen verlaten en worden deze of aangetekend nagezonden of thuisgebracht bij de kopers. 

Een fokker blijft ook nadat de puppen verhuisd zijn beschikbaar voor vragen en adviezen voor de kopers, geeft voorlichting en informatie en een contract met garanties (denk hierbij ook aan inkt en papier maar ook eventuele vergoedingen/aansprakelijkheid). Een usb met foto's van de puppentijd etc. 

Het fokken van een verantwoord nestje is tijdrovend en zoals u hierboven heeft kunnen lezen kostbaar. Maar dat geeft niets! Goede fokkers doen dit met heel veel liefde en plezier. Het is tenslotte hun hobby en passie. Dat het geld kost weten we allemaal maar nu weet u ook waarom een goed gefokte rashond in aanschaf zoveel geld kost. 
Prijzen van kleine hondjes liggen vaak hoger dan van grotere honden omdat die gemiddeld grotere nesten krijgen.

De prijs voor een havanezer pup bij ons is 2.000 euro (ongeacht kleur) prijspeil 2023.
 
* onze prijs is gebaseerd op onder andere de extra kosten die wij maken omdat wij onze puppies Titeren 
maar ook extra testen zoals levershunt bij de puppies en ouders hart en ons uitgebreide socialisatie programma.

Het verschil in prijs voor een havanezer pup hangt af van wat u ervoor krijgt. 
De ene fokker laat de pup al met 8 weken verhuizen met 1 enting en de ander heeft de pup langer (en dus meer kosten). Ook zit er een enorm verschil in socialiseren of laat de fokker de pups titeren dat duurder is dan een enting. 

Waarschuwing: Kunt u een havanezer veel goedkoper kopen? Wees dan voorzichtig en vraagt u af of alles wel klopt!

De prijzen voor een havanezer liggen gemiddeld tussen de 1.500-2.500 euro, dit hangt ook af of het een 
showhondje of huishondje betreft en hoeveel de fokker test en socialiseert, de prijzen in het buitenland zijn vaak hoger dan in NL (USA/CANADA va. 3.500 euro).